Vår tionde bryggning – Putin you can’t have this beer.

Vår tionde bryggning ville vi göra speciell. Vi kom ganska snabbt in på att vi ville brygga en Russian Imperial Stout (RIS). En öl med högre alkoholstyrka som både ska kunna drickas ung men också kunna lagras i flera år och utvecklas under tiden.

Historien kring RIS tar oss tillbaka till 1700-talets ryssland där tsarinnan Katarina II ( Екaтeринa Алексе́евна, Jekaterina Aleksejevna) blev förtjust i denna typen av öl som exporterades från England. För att klara färden så sägs det att man höjde alkoholhalten och även hade en större mängd humle i ölen – om detta är den riktiga anledningen eller om det var för att man hade insett alkoholens roll som smakbärare, låter vi vara osagt och lämnar till var och ens fantasi att avgöra.

putin_prov

Putin you can’t have this beer har säljstart i december via systembolaget.

Att brygga en öl så pass stark som vår RIS är, innebär mycket extra arbete och tid. Det blir en mindre mängd vört per kilo malt (pga den högre vörtstyrkan) så volymen öl blir mindre än våra vanliga bryggningar. Dessutom kommer vi att spara ca 10% av ölen, för att långlagra/mogna på använda bourbonfat av ek. Här hoppas vi på att plocka fram vaniljtoner samtidigt som lagringen gör att ölets rundas av i dess partnerskap med ekfaten.
Vi har också lekt med tanken att släppa ner vår favoritstam av brettanomyces i ett av faten…

Då det blir en ganska begränsad mängd med öl så kommer vi inte att vara traditionen trogen och exportera den till Ryssland, vilket vi markerar med ölets namn.

Putin_cant_have_this_final_web2-01

Som ytterligare ett yttrande av kärlek till öl och konsten att brygga den så har vi beslutat att dela med oss utav receptet. Då kan man även när vår RIS tar slut brygga den själv där hemma. Kan man inte brygga så håller vi lite då och då bryggerikurser för mindre grupper. Hör av er vid intresse. 🙂

Recept – Putin you can’t have this beer.

Hembryggaranpassat recept kommer snart (20 liters batch)

OG 1,092
FG 1,016

Visste du att en regnbåges färger alltid kommer i följande ordning. Rött, orange, gult, grönt, blått, indigo och violett.