Kombinera mat och öl.

Nu i jultider så finns det många guider om hur man kan/bör/ska kombinera mat och dryck. Då vi är ett bryggeri som gör öl, så är det ganska naturligt att vi väljer att utgå från vår öl och rätterna på julbordet. Utöver detta så rekommenderar vi även att försöka dricka ölen ur relativt korrekta glas.

mat_dryck_glasSill och lax

Till sillen och laxen så tycker vi att du ska välja en öl med medelhög fyllighet och en beska som inte ska ta överhanden. Om du upplever att det är en hög sälta på rätterna så rekommenderar vi lite lägre maltighet (fyllighet) då salt förstärker denna och det då kan bli att maltsmakerna blir för dominanta.

Karlshamn 350 ljus, gyllende lager – Serveras kylskåpskall gärna i höga/smala dortmund-glas eller i ett standard 40cl ölglas (festivalglas).  http://www.systembolaget.se/82028.

Schmidts lager, öl av typen dortmunder export – serveras runt 8-10C. Dortmund-glas, Standard ölglas eller glas av typen Teku (3:e glaset ovanfrån) eller vinglas. http://www.systembolaget.se/88198.

Ambassadeur är en ale som har en ganska hög maltighet, så om det är hög salthalt i fiskanrättningarna/inläggningarna så kan maltigheten bli dominant. Serveras runt 8-10 C.  Standard ölglas eller glas av typen Teku alternativt vinglas rekommenderas. http://www.systembolaget.se/89299

 Kallskuret

Skinka, julkorvar, pressylta och patéer. När det gäller det kallskurna så svävar definitionen på vad som egentligen ska ingå. Finns nog inte några tydliga regler.

Generellt kan vi säga att det är här robusta smaker och texturer kommer in. Lite mer kryddning och kött. Jämfört med sill och lax så finns det i regel mer fett i rätterna. Salthalten brukar också vara lägre.

De flesta av våra öl går att kombinera med det kallskurna.

Karlshamn 350 ljus, gyllende lager – Serveras kylskåpskall gärna i höga/smala dortmund-glas eller i ett standard 40cl ölglas (festivalglas).  http://www.systembolaget.se/82028.

Schmidts lager, öl av typen dortmunder export – serveras runt 8-10C. Dortmund-glas, Standard ölglas eller glas av typen Teku (3:e glaset ovanfrån) eller vinglas. http://www.systembolaget.se/88198.

Ambassadeur är en ale som har en ganska hög maltighet. Serveras runt 8-10 C.  Standard ölglas eller glas av typen Teku alternativt vinglas rekommenderas. http://www.systembolaget.se/89299

Festbock – en lager av stilen dubbelbock. Mycket maltig fyllighet,  låg beska och en lite högre alkoholhalt som fungerar ypperligt som smakbärare både för ölens maltsmaker och maträtterna i sig. Serveras runt 10 C och drick den i standard ölglas, Tekuglas (3:e glaset ovanfrån) eller varför inte i en cognacskupa så ölets dofter hålls kvar längre. http://www.systembolaget.se/30120

 Småvarmt

Revbensspjäll, prinskorvar, köttbullar, janssons frestelse, skinkfrestelse, varma pajer av olika slag.

Det är här vi hittar den riktigt robusta julmaten och det är också här som de mer maltintensiva ölen passar bäst.

Schmidts lager, öl av typen dortmunder export – serveras runt 8-10C. Dortmund-glas, Standard ölglas eller glas av typen Teku (3:e glaset ovanfrån) eller vinglas. http://www.systembolaget.se/88198.

Ambassadeur är en ale som har en ganska hög maltighet. Serveras runt 8-10 C.  Standard ölglas eller glas av typen Teku alternativt vinglas rekommenderas. http://www.systembolaget.se/89299

Festbock – en lager av stilen dubbelbock. Mycket maltig fyllighet,  låg beska och en lite högre alkoholhalt som fungerar ypperligt som smakbärare både för ölens maltsmaker och maträtterna i sig.
Receptet till Festbock togs fram just med den robusta högtidsmaten i åtanke. Serveras runt 10 C och drick den i standard ölglas, Tekuglas (3:e glaset ovanfrån) eller varför inte i en cognacskupa så ölets dofter hålls kvar längre. http://www.systembolaget.se/30120.

Ost & kex

En del av julbordet som börjar falla bort, kanske för att det redan finns så mycket att välja på. Ost och kex är annars ett segment som skulle kunna få en helt egen artikel då det finns så många olika osttyper som i sig kan kräva olika öl.

Vi tycker att vi ska fortsätta på det maltigare temat när det gäller ost och kex. Det är då framförallt Ambassadeur och Festbock som vi anser passar bäst.

Ambassadeur är en ale som har en ganska hög maltighet. Serveras runt 8-10 C.  Standard ölglas eller glas av typen Teku alternativt vinglas rekommenderas. http://www.systembolaget.se/89299

Festbock – en lager av stilen dubbelbock. Mycket maltig fyllighet,  låg beska och en lite högre alkoholhalt som fungerar ypperligt som smakbärare. Serveras runt 10 C och drick den i standard ölglas, Tekuglas (3:e glaset ovanfrån) eller varför inte i en cognacskupa så ölets dofter hålls kvar längre. http://www.systembolaget.se/30120.

Efterrätt & Julgodis

Detta är en del av julbordet där man oftast brukar servera kaffe och en avec. För de som inte gillar detta eller helt enkelt vill prova något annorlunda istället så rekommenderar vi vår Festbock och även Oak Balalaika.

Festbock – en lager av stilen dubbelbock. Mycket maltig fyllighet,  låg beska och en lite högre alkoholhalt som fungerar ypperligt som smakbärare. Serveras runt 10 C och drick den i standard ölglas, Tekuglas (3:e glaset ovanfrån) eller varför inte i en cognacskupa så ölets dofter hålls kvar längre. http://www.systembolaget.se/30120.

Oak Balalaika – en Russian Imperial Stout som vi har fatlagrat på bourbonfat i 120 dagar. Den har då plockat upp vanilj och bourbontonerna från den amerikanska eken som faten är gjorda av. Se detta mer som ett dessertvin än en öl som man släcker törsten med. Dela gärna en flaska på två och plocka åt dig av chokladen och kolan på julbordet. Njut.
Serveras 12-14 C. Drick den ur cognacskupa eller ett Tekuglas – fungerar även med likörglas eller provningsglas. http://www.systembolaget.se/30119

God jul önskar vi på Brygghus 19.
Tack för att ni köper vår öl som är bryggd i Blekinge. Kom ihåg att lokala inköp ger lokala möjligheter!

Posted in Nyhet.