UPPDATERAD: Information om sportkoppling för Trossöl.

Beslut

Idag 2016-12-20 så har vi tagit del av Alkoholsortimentsnämndens (ASN) beslut i ärendet ASN 3.1-13-16 där man under ett 45 minuters sammanträde avhandlat vårt och ett annat ärende.

Beslutet om vårt ärende kan läsas här: Protokoll

Alkoholsortimentnämnden beslutar att avslå vår överklagan och detta är ett beslut som inte går att överklaga till någon högre instans. Dvs man har nått vägs ände.

I följande filer så kan man läsa om de yttranden som gjorts i ärendet.

Systembolagets yttrande på vårt överklagande: SB yttrande inkom ASN 2016-10-13

Brygghus 19s yttrande på systembolagets yttrande: B19 yttrande skickat till ASN 2016-10-25

Systembolagets yttrandesvar : SB yttrande inkom ASN 2016-10-27

Brygghus 19s avslutande yttrande: B19 yttrande skickat till ASN 2016-11-07

Brygghus 19 åtgärder baserat på utslaget

Redan innan dom så skickade vi iväg ett nytt etikettförslag till Systembolagets granskningsorgan för märkningar (etiketter). Detta förslag godkändes av Systembolaget den 13 december.

Vi har valt att inte buteljera några fler Trossöl i väntan på ASNs dom och då de expedierade domen den 20 december, så kommer vi att samma dag som vi fick ASNs utlåtande till oss – buteljera Trossöl med sin nya etikett.

 

Jmf. med den äldre etiketten nedan som vi nu ej längre kommer att använda

 

Brygghus 19s reflektioner över utslaget.

Vi tycker naturligtvis att ASNs utslag är tråkigt, då vi fortfarande anser att vi hållit oss inom ramarna för vad som kan anses måttfullt, med den etikett som vi hade för ölen Trossöl.

Vår förhoppning med vårt överklagande var att man med en dom (oavsett åt vilket håll utslaget blev) skulle titta över de formuleringar som används i de råd som vi och andra producenter av alkoholhaltiga drycker ska förhålla oss till. Dessa råd är minst sagt otydliga och så som de är formulerade ganska intetsägande. Exempelvis vad innebär ”särskild måttfullhet” om man inte tillhandahåller en skala över måttfullhet? Vi anser inte heller att orden ”bör inte” är synonyma med ”det är förbjudet”. Jämför detta språktekniskt i ett vardagligt sammanhang. Ex. ”Man bör inte äta chips på en tisdag utan spara chipsätandet till helgen”, vi förstår alla att detta inte innebär att det är förbjudet att äta chips på en tisdag, eller hur?

Detta ärende ser vi inte som att det har varit ”vi” mot ”dem” (Systembolaget) utan vi valde att gå vidare med vårt ärende efter att ha diskussioner med handläggare på märkningsgranskningen och då kommit fram till den uppfattning att det saknades några överklagande fall inom området. (Man får inte glömma att Systembolaget inte har någon dömande rätt utan enbart en tolkande rätt).

Tyvärr så tycker vi att man med denna dom inte kommit närmre ett förtydligande om de råd som vi och andra producenter/leverantörer ska förhålla oss till. Det enda förtydligande här är att man inte får ha någon sportkoppling på sin etikett – som t.ex. en logotyp även om den nästan inte är synbar (6 mm hög). Som det framgår i våra skrivelser till ASN så finns det många fall där man skulle behöva tydliggöra regelverket.

Brygghus 19 och sponsring av Karlskrona hockeyförening KHK

Vi har sponsrat KHK sen innan klubben lyckades ta sig in i SHL, så vi är knappast att betrakta som bara en medgångs-supporter/-sponsor. Sen är det inte troligt att man kommer att se vår logotyp i KHK hockey/SHL-evenemang då SHL-ligans huvudsponsor sen 2015 är en ölkoncern (spendrups).

Brygghus 19 känner att oavsett turerna kring ölen Trossöl så kommer vi att på något sätt hitta en fortsatt sponsringsform för klubben. Vi tycker även att fler företag inom, mat, dryck och turism ska dra sitt strå till stacken och sponsra lokala idrottsföreningar. Vi sponsrar KHK då vi tycker det är bra och viktigt för hockeyn i Blekinge att nu ha ett lag i SHL – det blir att det ger ringar på vattnet som även andra hockeyföreningar i Blekinge får fördelar av, mycket tack vare ett ökat intresse för sporten. Sen då SHL spel innebär mycket resande med gästande lag och supportrar, så får man även här en positiv effekt på den lokala turismnäringen. Det är fler hotellrum som ska hyras ut, fler restauranger som besöks och varje spenderad krona i Blekinge är bra för Blekinge.

Blekinge är viktigt för oss, det är här större delen av vår kundbas finns, det är här vi brygger, buteljerar och hanterar vår öl, det är här vi hjälper till och skapa arbetstillfällen – så det är klart att vi vill värna om det lokala i Blekinge, det är därför vi vill se oss som hela Blekinges mikrobryggeri.

Vi är Brygghus 19!
Stolt sponsor av lokal ishockeyförening i Blekinge.

Tidigare publicerat material (nedan)

Då det idag uppmärksammats i bla Radio P4 Blekinge om att vi har begärt överprövning av ett systembolagsbeslut till alkoholsortimentnämden så går vi ut med följande information.

Bakgrunden

Då det (enligt systembolaget) inkommit en förfrågan till dem från en privatperson om vår öl Trossöl borde få ha den etikett som den har (med den sportkoppling som privatpersonen ansåg att den hade) så har systembolaget gjort en omgranskning av den. De kom efter denna fram till att de delade anmälarens åsikt och har bett oss att ändra vår etikett.

I möten med systembolaget så kunde de inte hänvisa till några prejudicerande fall med avseende på sportkoppling och märkningen av denna.

Vi har påpekat att den formulering som finns i konsumentverkets regler är för vag och kan inte tolkas som att vår produktmärkning inte skulle vara tillåten. Konsumentverket har efter det att vi kontaktat dem svarat med att de inte erbjuder konsultation till enskilda företag, varvid vi står fast vid vår tolkning av deras texter.
Därför har vi valt att be alkoholsortimentnämnden komma med ett beslut som kan göra det lättare för enskilda bryggerier och systembolaget att göra en korrekt tolkning av konsumentverkets regler.

Nu avvaktar vi alkoholsortimentnämndens beslut i frågan.

Relaterat material

http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=105&artikel=6532983

http://www.sydostran.se/karlskrona/hockeyolen-hotad-pa-systemet/

http://www.blt.se/karlskrona/khk-olen-kan-slangas-ut/

http://www.expressen.se/kvallsposten/sport/karlskrona-kan-forlora-inkomst–tack-vare-ol/

Trossöl (produktens sida)