Glutenfria och glutenreducerade öl från Brygghus 19

Glutenreducerade öl hos Brygghus 19

Utökat antal glutenreducerade öl från Brygghus 19

När vi lanserade vår första glutenfria öl (Innovation) så märkte vi på den återmatning vi fick från glutenintoleranta, intresseorganisationer och de som har valt att reducera sitt glutenintag; att det fanns ett stort intresse och ofta en avsaknad av information kring glutenfri öl. I bryggeriet så har vi tagit ett beslut att successivt gå över och glutenreducera alla de av våra öl som inte innehåller vetemalt (i dagsläget har vi bara vetemalt i vår hallonveteöl Raspberry Pink).

Eftersom övergången är successiv så kommer det att vara en period då det finns både glutenreducerade och icke glutenreducerade varianter av våra öl. För att göra det lättare att veta om ett öl är glutenreducerat för de som köper en Brygghus 19 öl, så har vi sammanställt en tabell där ”Bäst Före” märkningen visar om den är glutenreducerad.

Glutenreducerad eller glutenfri?

Gränsvärden för glutenfritt har historiskt reviderats. Vid den senaste sänkningen av gränsvärdet för glutenfritt så gick man från 200 ppm till 20 ppm, med andra ord en drastisk sänkning. Man har även lagt till en definition med gränsvärde för ”mycket låg glutenhalt” som max får ha 100 ppm.

Brygghus 19 använder sig av enzymatisk nedbrytning av gluten, så ölen är gjord på normala ingredienser (kornmalt) och det enzym vi använder har tre syften för oss. Klarningsagent, ölstabilisering/mognad och glutenreduktion. En fördel som vi ser är att vi inte ser något behov att använda PVPP (Polyvinylpolypyrrolidone – populär klarningsagent bland bryggerier) överhuvudtaget i vår bryggprocess.

Våra definitioner

Glutenfri

När vi säger att en öl är glutenfri så innehåller den <20 ppm gluten (i regel så ligger den under 10 ppm baserat på de labbresultat vi får). När vi säger att en av våra produkter är glutenfri så har den genomgått ELISA (enzyme-linked immunosorbent assay) glutentest hos ett ackrediterat laboratorium.

Glutenreducerad

När vi säger att en öl är glutenreducerad så använder vi exakt samma metodik och doseringstabeller som vi gör för den glutenfria ölen. Skillnaden är att vi inte låter ölen genomgå ett ELISA glutentest, då vi vid utförande av dessa labbtester hade varit tvungna att höja priset på ölen. Vi kommer att göra stickprover för att skaffa mer empirisk data även för de glutenreducerade ölen.

Vi kan dock säga det är extremt sannolikt att de av våra öl som vi säger är glutenreducerade skulle komma under gränsvärdet för ”mycket låg glutenhalt” (100 ppm) och vi kan säga att det är mycket sannolikt att den skulle komma under värdena för glutenfri (20 ppm).

Det sagt, så vill vi ändå understryka att vi inte utför labbanalyser för de som vi markerar som glutenreducerade i tabellen nedan.

Ölsort Öltyp SB-länk Glutenfri Glutenreducerad Övriga kommentarer
Ambassadeur Pale Ale Hos Systembolaget NEJ JA – när märkt med Bäst före FEB 17 eller senare  
Festbock Dubbelbock Hos Systembolaget NEJ JA – säljstart 2016-12-01 Säsongsbaserad öl
Innovation Dubbel-IPA (DIPA) Hos Systembolaget JA  
Passion IPA IPA (Amerikansk stil) Hos Systembolaget NEJ JA – när märkt med Bäst före FEB 17 eller senare  
Raspberry Pink Hallonveteöl Hos Systembolaget NEJ NEJ Innehåller vetemalt vi kommer inte att försöka glutenreducera denna.
Respons American Pale Ale (APA) Hos Systembolaget NEJ JA – när märkt med Bäst före FEB 17 eller senare  
Schmidts Lager Dortmunder Export Hos Systembolaget NEJ JA – när märkt med Bäst före APR 17 eller senare  
Smugglarhamnens Pilsner Tjeckisk Pilsner Hos Systembolaget NEJ JA – när märkt med Bäst före APR 17 eller senare  
Trossöl APA/Hybrid Hos Systembolaget NEJ   JA – när märkt med Bäst före APR 17 eller senare  
Brew like a Barista Kaffeporter   NEJ JA Engångsbryggning med Electric Nurse
My Balalaika Russian Imperial Stout   NEJ NEJ Observera att denna inte är glutenreducerad
Big Boss Imperial Stout   Nej JA Innehåller utöver kornmalt flingad havre
Barrel Aged Bossman Imperial Stout   NEJ JA Fatlagrad variant av Big Boss
International Haze New England IPA   NEJ NEJ Observera att denna inte är glutenreducerad.
OOOBeer Märzen Hos Systembolaget JA Glutenfri från säljstart